Relax Line
Image default
Anders

Heeft u een luchtbevochtiger nodig? Dit is wat de experts zeggen.

Heeft u een luchtbevochtiger nodig? Dit is wat de experts zeggen

Als je ergens woont waar het in de winter koud is, is het bijna als een klok: Het koele weer komt en dus ook de droge huid. Of misschien woont u in een klimaat dat het hele jaar door droog is en bent u maar al te bekend met droge neusholten en een huid die geen enkele vochtinbrengende crème lijkt te kunnen verhelpen.

Maar wat als we u vertellen dat er een nuttig hulpmiddel is in de strijd tegen droge lucht dat u misschien nog niet heeft geprobeerd? We hebben het over een luchtbevochtiger – zo eenvoudig, maar zo magisch hydraterend voor de huid. Maar dat is niet alles – luchtbevochtigers kunnen ook het ademen vergemakkelijken. Lees verder voor meer informatie over luchtbevochtigers en hun vele voordelen.

Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid (ook wel vochtigheid genoemd) in de lucht verhoogt door waterdamp of stoom af te geven. U denkt misschien: Is dit hetzelfde als een luchtreiniger? Het antwoord is nee: terwijl een luchtreiniger tot taak heeft de lucht te zuiveren, gaat het bij een luchtbevochtiger om het toevoegen van vocht aan de lucht. Een luchtbevochtiger kan uw luchtkwaliteit helpen verbeteren, maar is niet ontworpen om uw lucht te reinigen of te zuiveren door middel van vochtigheid alleen.

Wie kan baat hebben bij een luchtbevochtiger?

Veel mensen hebben baat bij een luchtbevochtiger. Volgens onze experts kunt u baat hebben bij het gebruik van een luchtbevochtiger als u een van de volgende zaken ervaart:

  1. Allergieën;
  2. Astma;
  3. Verstopping;
  4. Droge sinussen;
  5. Droge keel;
  6. Bloedneuzen;
  7. Droge huid

Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoezeer hun omgeving hun huid en algemene gezondheid direct beïnvloedt – lucht met een minder dan optimale vochtigheidsgraad, minder dan 40-60 procent, kan vocht aan de huid onttrekken en haar uitdrogen, waardoor ze er ouder en doffer uitziet.

Mogelijke voordelen van een luchtbevochtiger

Een beter gehydrateerde huid
Een luchtbevochtiger kan helpen je huid fris en gehydrateerd te houden, wat essentieel is voor een gezonde huid. Als de huid goed gehydrateerd is, ziet ze er jeugdiger en gelijkmatiger uit en is ze minder vatbaar voor puistjes. In het algemeen zijn luchtbevochtigers een geweldige manier om uw immuunsysteem en huid een extra impuls te geven, zodat u het hele jaar door gezond blijft, ongeacht het weer buiten.

Duidelijkere neusgangen
In de wintermaanden – of eigenlijk altijd als je in een droog klimaat woont – hebben de slijmvliezen de neiging uit te drogen en dikker te worden, waardoor het moeilijker wordt om te filteren wat er via de luchtwegen binnenkomt. Met een luchtbevochtiger en twee tot drie keer per dag een zoutspray houdt u uw neus vochtig, schoon en helder.

Minder verkoudheid- en allergiesymptomen
“Het gebruik van een hoogwaardige luchtbevochtiger zal uw omgeving verbeteren door de lucht op een optimaal vochtigheidsniveau te houden, wat allergie- en verkoudheidssymptomen helpt verlichten en het gemakkelijker maakt om te ademen,” zegt Engelman. Studies tonen ook aan dat in omgevingen waar de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent wordt gehouden, virussen zoals griep minder snel worden overgedragen dan in drogere omgevingen, voegt ze eraan toe.

Beste praktijken bij het gebruik van een luchtbevochtiger

Houd hem schoon
Maak uw luchtbevochtiger regelmatig schoon om problemen met schimmels en bacteriën te voorkomen. Nasseri adviseert uw luchtbevochtiger wekelijks schoon te maken en het filter vaak te vervangen – elke één tot drie maanden is een goed idee. Door uw luchtbevochtiger schoon te houden kan deze zijn werk doen: gefilterde en gehydrateerde lucht in uw huis laten circuleren.

Zorg voor een gezonde luchtvochtigheid
Voor de beste resultaten stelt u uw luchtbevochtiger in op een vochtigheidsgraad tussen 40 en 60 procent. Als de luchtvochtigheid van de luchtbevochtiger te hoog is, is het een broedplaats voor huisstofmijt, bacteriën en schimmel. Maar als het te laag is, kan het meubels, vloeren en kunstwerken uitdrogen, en een droge huid en zelfs neusbloedingen veroorzaken.

Gebruik het het hele jaar door (in de meeste omgevingen)
Het is een veel voorkomende misvatting dat luchtbevochtigers alleen tijdens de koude en droge wintermaanden moeten worden gebruikt. Maar veel mensen hebben het hele jaar door baat bij een luchtbevochtiger, bijvoorbeeld als je huid droog wordt van de airco in de zomer, of als je allergieën opspelen bij het wisselen van de seizoenen.

Mogelijke nadelen

Als uw luchtbevochtiger niet goed wordt onderhouden en vuil wordt, kunnen er schadelijke bacteriën en schimmels in de lucht komen.
Vanuit een klinisch perspectief verergeren sommige traditionele luchtbevochtigingsmodellen het ademhalingssysteem en brengen ze uw gezondheid in gevaar door bacteriën en allergenen in de lucht te spuwen – waardoor de beoogde voordelen volledig teniet worden gedaan.

bron: Dokter Fit

humidifier