Relax Line
Image default
Eten

Verschillende manieren om duurzaam te koken

De wereld gaat met de dag achteruit en daar moet iets aan gedaan worden, vind ook uw cateraar in Veenendaal. Hele simpele aanpassingen kunnen al goed helpen. Je kunt een aantal dingen als toepassen tijdens het koken en je zult merken dat het ook echt helpt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. 

Elektrische kookplaten

Van al de elektrische kookplaten die op de markt zijn, is inductie het zuinigst in onder andere het energiegebruik. En voor bijvoorbeeld het opwarmen van gerechten is de magnetron energie-efficiënter dan de oven. Een snelkookpan bespaart van 50 tot wel 70% aan kooktijd en energie. Het verminderde energieverbruik zul je op een gegeven moment ook merken in de energierekening. Je bespaart namelijk ook een hele hoop kosten en in de tijd van nu is dat ook wel nodig. Je steekt wel geld in de magnetron en de kookplaten, maar je verdient het dus erg snel alweer terug. 

Hoeveelheid 

Onder duurzaam koken valt ook dat je niet teveel moet koken. Het is natuurlijk niet goed om eten te verspillen en het weg te gooien. Denk ook aan je eten optimaal gebruiken. Een goed voorbeeld hiervoor is een aardappel, want je kunt ook de schil van een aardappel gebruiken en op eten. Dit hoeft dus niet de prullenbak in. Op een lange termijn kan dit ook echt het verschil maken en vaak heb je het zelf niet eens door. Iedereen gooit wel eens wat eten weg en helemaal voorkomen kan wellicht niet, maar je kunt altijd nog je best doen om het zo min mogelijk te laten gebeuren. 

Gas 

Als je er toch liever voor kiest om met gas te koken, zijn er ook hier mogelijke om wat duurzamere keuzes te maken. Koken op half gas of laag gas zorgt namelijk voor een 60% lager energiegebruik. Je kunt op heel laag vuur alsnog perfect gerecht bereiden. Dit scheelt nogmaals dus ook in de kosten van je energierekening. Bij sommige gerechten kun je het gas of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is. Denk hierbij aan eieren, pasta of rijst die je in heet water kunt laten liggen. Vaak wordt dit wel vergeten, maar het is daarom goed om het in je achterhoofd te houden. Gas hoeft dus niet altijd en verkeerde keuze te zijn en je kunt er nog veel mee doen. 

Pannen 

Pannen kunnen ook voor duurzaamheid zorgen en dat zou je misschien niet denken. Vaak gebruiken mensen namelijk een pan die niet past bij de hoeveelheid dat bereid moet worden. Als er te veel in ligt, duurt het ook een stuk langer, voordat je vlees of groenten klaar zijn. Dit kost je ook alleen maar meer en meer energie en elektriciteit. Dit wil je niet hebben en al helemaal niet als je het kunt voorkomen. Mocht je geen keuze hebben uit pannen kun je dit op te lossen door je eten in kleinere porties te bereiden. Zo gaat het als nog een stuk sneller dan dat je het in één keer doet. Ook een erg handige tip dus.

Zo zijn er een hoop manieren om duurzaam te koken en de lijst is zeker nog niet klaar, maar hier zul je vast en zeker al veel aan hebben. Mocht je meer willen weten, kun je er online nog veel meer over vinden, lezen en over leren.