Relax Line
Image default
Buitenshuis

Leuke traktaties voor vogels – 7 tips

Heb je er ooit aan gedacht om je gevederde vrienden te verwennen met heerlijke traktaties? Vogels brengen veel vreugde en leven in onze tuinen, en het is belangrijk om voor ze te zorgen. In dit artikel delen we zeven geweldige tips voor het maken van leuke traktaties voor vogels. Tip 7, “mezen,” zal je leren hoe je specifiek deze schattige vogels kunt verwennen. Dus laten we aan de slag gaan en onze gevederde vrienden iets speciaals geven!

1. Zaadbollen

Een van de gemakkelijkste traktaties om zelf te maken zijn zaadbollen. Meng zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten en vogelzaad met gesmolten vet of pindakaas. Giet het mengsel in kleine vormen, laat het afkoelen en hard worden. Hang de zaadbollen op in de buurt van vogelvoederplaatsen en zie hoe de vogels ervan genieten!

2. Fruitkegels

Fruitkegels zijn kleurrijk en aantrekkelijk voor verschillende vogelsoorten. Verzamel dennenappels en smeer ze in met pindakaas. Rol de met pindakaas bedekte kegels vervolgens door gehakte vruchten, zoals rozijnen, gedroogde bessen en stukjes appel. Hang de fruitkegels op in bomen of struiken waar vogels vaak verblijven.

3. Notenkettingen

Notenkettingen zijn een feestmaal voor spechten en andere vogels die van noten houden. Rijg een reeks ongezouten noten aan een touw en knoop het goed vast. Hang de notenketting op een plek waar je vogels regelmatig ziet, zoals een boom in de buurt van je tuin.

4. Insectenhotel

Hoewel geen traditionele traktatie, kunnen insectenhotels een waardevolle toevoeging zijn aan je tuin. Deze kleine structuren bieden een schuilplaats voor insecten en trekken vogels aan die dol zijn op het vangen van insecten. Plaats een insectenhotel in je tuin en zie hoe de vogels zich tegoed doen aan de insecten die erin wonen.

5. Graanmix

Een eenvoudige, maar smakelijke traktatie voor vogels is een zelfgemaakte graanmix. Meng granen zoals haver, tarwe, gerst en maïs in een kom. Voeg wat gesmolten vet toe om alles bij elkaar te houden. Laat het mengsel afkoelen en strooi het op een voedertafel of direct op de grond. Vogels zullen genieten van deze voedzame traktatie.

6. Waterbron

Naast voedsel is water essentieel voor vogels. Zorg voor een waterbron in je tuin, zoals een vogelbad of een ondiepe schaal gevuld met vers water. Plaats de waterbron op een veilige plek, weg van roofdieren. Vogels zullen graag langskomen om te drinken en zich op te frissen.

7. Mezenbol

Mezen zijn kleine, levendige vogels die graag in onze tuinen rondhangen. Om mezen te verwennen, kun je speciale vetbollen maken met insecten en zaden die ze graag eten. Dit noemen we een mezenbol. Zelf een mezenbol maken: Gebruik gesmolten vet, voeg meelwormen en kleine zaden toe, zoals sesamzaad en maanzaad. Giet het mengsel in vormen en laat het uitharden. Hang de mezenbollen op een plek waar je mezen vaak ziet, zoals in de buurt van struiken of bomen.