Relax Line
Image default
Anders

Met deze 3 tips krijg jij een productieve ochtend!

Een goede ochtend routine is zo ontzettend belangrijk voor de productiviteit van je hele dag. Op het moment dat je de hele ochtend moet haasten, doordat je je hebt verslapen zorgt ervoor dat de hersenen niet voldoende de tijd krijgen om ‘aan’ te gaan staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat onze hersenen verschillende stadiums moeten aflopen voordat ze op volle toeren kunnen werken. Open jij direct na het wakker worden je mailbox? Dan krijgen je hersenen niet voldoende tijd, waardoor je later die dag zult merken dat je concentratie niveau ontzettend snel daalt. Om dit alles te voorkomen, staan er in deze blog 3 tips voor een productieve ochtend!

Vast slaapritme

Ja, het is ontzettend moeilijk om dit vast te houden. In het weekend wil je namelijk in de avond allemaal leuke dingen gaan doen, waardoor rond 22.30 uur naar bed gaan totaal niet uitnodigend klinkt. Toch is het ontzettend belangrijk. Als je namelijk constant in één vast slaappatroon leeft, zul je merken dat na loop van tijd je bijvoorbeeld voor de wekker al wakker wordt. Je biologische klok stelt zichzelf dan in, wat ervoor zorgt dat je rustiger, vrolijker en uitgeruster wakker wordt. De manier van wakker worden via een wekker, is namelijk helemaal niet zo gezond.

Zelfreflectie

Het klinkt een beetje gek, in de ochtend al beginnen met het verwerken van allemaal dingen die je hebt meegemaakt. Toch werkt het ontzettend goed. Ga na het douchen bijvoorbeeld even mediteren, doe yoga of schrijf een bladzijde in je dagboek. Op deze manier heb je alles netjes geordend, waardoor er ook minder kans is op stress. Alle belangrijke onderwerpen heb je in de ochtend namelijk al met jezelf besproken. Daarnaast is dit ook een goede manier om weg te blijven van blauw licht. Elektronische schermen, zoals je telefoon, tablet of televisie zijn namelijk ontzettend slecht in de ochtend. Kies bijvoorbeeld voor de papieren krant, dit zal je een veel rustiger gevoel geven.

Strakke planning

Maak een lijstje met alles wat je wilt gaan doen vandaag. Wil je een nieuw hoogtepunt gaan bereiken op school, of noteer je vandaag alleen de belangrijkste dingen die je moet meenemen uit de supermarkt. Doordat je overal een (kleine) planning van maakt, zul je zien dat het je meer rust geeft in je hoofd. Je kunt namelijk niet meer voor grote verassingen komen te staan, omdat je dankzij het lijstje al precies weet wat er die dag allemaal gaat gebeuren. Dit hoeft niet alleen voor de saaie onderwerpen, maar je kunt ook op maandag ochtend alvast een kleine planning maken voor in het weekend. Ga je een snortboard hotplate uitproberen met vrienden, of ga je met je vriendin een hele middag gezellig winkelen? alles kun je erin kwijt.